Delikatny sernik bez spodu

  • on 8 kwietnia 2021

Delikatny sernik bez spodu

Składniki

Twaróg 1 kg ( użyłam z wiaderka)

Jajka 6

Budyń śmietankowy 2

Olej 1/2 szklanki

Mleko 350 ml

Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki (ok. 75g)

Cukier 1 i 1/4 szklanki cukru

Delikatny sernik bez spodu

Przygotowanie

Do miski dodajemy ser, jedno całe jajko, 5 żółtek, 3/4 szklanki cukru. Miksujemy chwilę na wolnych obrotach. Kolejno wlewamy rozrobione budynie w mleku oraz olej i chwilę miksujemy.
W osobnej misce ubijamy na sztywno 5 białek, dodajemy pół szklanki cukru oraz pół szklanki mąki i chwilę miksujemy.
Białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość szpatułką.
Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach 25×35 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni pieczemy ok 70 minut. Gdy sernik zaczyna się przypiekać przykrywam folią aluminiową. Najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu. Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..