Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

  • on 8 kwietnia 2021

Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

Składniki

4 szklanki mąki pszennej,

100 g cukru,

20 g drożdży,

2 jajka,

1 szklanka ciepłego mleka,

100 g masła rozpuszczonego,

Około 300 g truskawek.

Kruszonka

150 g mąki pszennej,

100 g cukru,

100 g masła.

Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

Przygotowanie

Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kuleczkę.
Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożona papierem do pieczenia i spłaszczamy.
Truskawki kroimy na pół i układamy na ciasto.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy po truskawkach.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..