Drożdżowe pierogi z truskawkami

  • on 8 kwietnia 2021

Drożdżowe pierogi z truskawkami

Składniki

Ciasto drożdżowe:

mąka pszenna 450 g

drożdże świeże 30 g

cukier 4 łyżki

margaryna 250 g

jajo 1 szt

białko 1 szt

śmietana 12% 3 łyżki

truskawki świeże

Na wierzch:

żółtko 1 szt

mleko 2 łyżki

Drożdżowe pierogi z truskawkami

Przygotowanie

Mąkę wysypać na blat, zrobić dołek i skruszyć drożdże, dodać cukier i poczekać kilka minut. Następnie dodać jaj i śmietanę, zarobić ciasto.
Gotowe schować do lodówki na ok. 60 min. Potem ciasto rozwałkować , wykrawać krążki, na których układać plasterki truskawek.

Pierogi zlepić, przełożyć na blachę, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 160 stopni przez ok. 20 min. Podawać na ciepło np. z musem truskawkowym.
Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..