Drożdżowe pierogi z truskawkami
Składniki
Ciasto drożdżowe:
mąka pszenna 450 g
drożdże świeże 30 g
cukier 4 łyżki
margaryna 250 g
jajo 1 szt
białko 1 szt
śmietana 12% 3 łyżki
truskawki świeże
Na wierzch:
żółtko 1 szt
mleko 2 łyżki
Drożdżowe pierogi z truskawkami
Przygotowanie
Mąkę wysypać na blat, zrobić dołek i skruszyć drożdże, dodać cukier i poczekać kilka minut. Następnie dodać jaj i śmietanę, zarobić ciasto.
Gotowe schować do lodówki na ok. 60 min. Potem ciasto rozwałkować , wykrawać krążki, na których układać plasterki truskawek.
Pierogi zlepić, przełożyć na blachę, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 160 stopni przez ok. 20 min. Podawać na ciepło np. z musem truskawkowym.
Smacznego!