Ekspresowy sernik na zimno

  • on 8 kwietnia 2021

Ekspresowy sernik na zimno

Składniki

500 g twarogu (może być z wiaderka)

2 galaretki w ulubionych smakach (u mnie to przeźroczysta winogronowa i malinowa)

200 ml śmietanki 30-36%

10-12 ciasteczek petite beurre (kakaowe lub maślane)

200 g ulubionych owoców (opcjonalnie)

Ekspresowy sernik na zimno

Przygotowanie

Każdą galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia.
Twaróg dzielę na dwie miski, śmietankę ubijam i dzielę po równo do dwóch porcji twarogu.
Każdą porcję delikatnie mieszam, dodaję wystygniętą galaretkę i lekko miksuję do połączenia składników.
Do foremki na babkę o średnicy górnej 20-22 cm wlewam pierwszą porcję twarogu z galaretką, wciskam w masę połowę porcji owoców, układam połowę ciasteczek i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Następnie tak samo postępuję z drugą warstwą. Sernik wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Żeby sprawnie wyciągnąć ciasto z foremki do babki, zanurzam foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie, a po chwili sernik powinien wyjść.
Wykonując sernik w standardowej blaszce, zaczynamy od układania ciasteczek, na to pierwszą masę, wciskamy owoce, układamy ciasteczka, po zastygnięciu wylewamy drugą masę i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Górę ciasta ozdabiam owocami i ekspresowy sernik na zimno gotowy

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..