Fasolka po bretońsku

  • on 8 kwietnia 2021

Fasolka po bretońsku

Składniki

-800 g.fasoli jaśka -2 cebule -140 g. boczku parzonego

-500 g. kiełbasy -ok.100 g. koncentratu pomidorowego

-sól, pieprz, – majeranek, -czosnek w granulkach

-szczypta chili w proszku -szczypta papryki ostrej

-maggi w płynie (można ominąć)-ketchup -3 łyżki mąki.

Fasolka po bretońsku

Przygotowanie

Fasolę wieczorem, przebrać i umyć.

Zalać zimną przegotowaną wodą ok. 4 l. Moczyć całą noc.

Fasolę gotować w tej samej wodzie, lecz nie rozgotować.
Przyprawić majerankiem.
Cebulę pokroić, usmażyć i przelać do zupy.

Boczek pokroić, usmażyć i przełożyć do zupy. Można wybrać łyżką cedzakową a tłuszcz zostawić do usmażenia kiełbasy.

Kiełbasę pokroić, usmażyć i przełożyć do zupy.

Mąkę usmażyć na suchej patelni i ostudzić. Dodać przecier, ketchup oraz trochę wody i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować.

Spróbować i jak potrzeba to jeszcze przyprawić.

Podawać z pieczywem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..