Fasolka z cukinią na rukoli z halloumi

  • on 8 kwietnia 2021

Fasolka z cukinią na rukoli z halloumi

Składniki

Cukinia zielona

Fasolka szparagowa zielona – ok. 250g

Rukola – duża garść

Ser halloumi ok. 1/3 z całości

Orzechy włoskie – garść

Masło – mała łyżeczka

DRESSING:

– Oliwa z oliwek – 2 łyżki

– Ocet ryżowy – 1 łyżka

– Sok z cytryny 1 łyżka

Fasolka z cukinią na rukoli z halloumi

Przygotowanie

Składniki dresingu umieść w małym słoiczku, zakręć i całość energicznie wymieszaj.

Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku tak by zmiękła ale nadal pozostała jędrna i nieco chrupka.

Z pomocą obieraczki do warzyw z cukinii wycinaj cienkie plasterki, z każdej strony aż do nasion.

Powstałe paski zblanszuj na odrobinie masła, bardzo krótko ok. minutę, bo cukinia szybko robi się miękka.

Na talerze wyłóż po równo rukolę, a na niej fasolkę szparagową i blanszowane paski cukinii.

Ser halloumi pokrój w kosteczkę i z grilluj na suchej patelni na rumiano. Całość posyp grillowanym serem halloumi oraz orzechami włoskimi i skrop dressingiem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..