Fasolowa na wędzonce

  • on 8 kwietnia 2021

Fasolowa na wędzonce

Składniki

żeberka wędzone lub mostek pasek/ lub swojska kiełbasa- pętko

fasola 25dag

ziemniaki 8 szt

marchew 2 szt średnie

Pietruszka

seler pół

por- kawałek

Cebula

ziele angielskie 2szt, liść laurowy 2 liście

majeranek 2-3 łyżki

kminek lub kmin płaska łyżeczka

sól i pieprz

Fasolowa na wędzonce

Przygotowanie

Z podanych proporcji wyszły mi cztery spore miski zupy.
Fasolę namoczyłam na noc. Następnego dnia opłukaną fasolę włożyłam do garnka dodałam dwa litry wody i wędzonkę- miałam mostek z kawałkiem boczku.
Można użyć swojskiej wędzonej kiełbasy- wtedy najpierw trzeba ją obgotować 15 minut w 85 stopniach i wyjąc i w tym wywarze gotować fasolę.
Dodałam jeszcze liście i ziele, i kmin. fasolę z wędzonką gotowałam 1 godzinę. po tym czasie fasola powinna być już miękkawa- ale nie powinna z niej schodzić skórka.
Dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w kosteczkę warzywa.
Po pół godzinie , gdy wszystko zmięknie a fasola zacznie się rozpadać dodałam otarty majeranek, sól i pieprz.
Sól dodana na końcu jest lepiej wyczuwalna, nie wchłania się w warzywa, przez co ich smak jest bardzo delikatny.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..