Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku.

  • on 8 kwietnia 2021

Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku.

Składniki

Okonie 2 kg

Natka pietruszki

Natka selera

koper

cebula (pokrojona w plasterki)

Sól morska

Ziele angielskie

Liść laurowy

Por

ocet 10%

Żelatyna

Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku.

Przygotowanie

Ryby filetujemy, myjemy, solimy i smażymy na oleju. W oddzielnym garnczku gotujemy wywar z wyciętych szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanymi zielem angielskim, liściem laurowym, natkami, porem, cebulką pokrojoną w plastry.

Usmażone filety wkładamy do słoiczków 0,5 litrowych. Robimy zalewę w proporcji 1 szklanka octu i 5 szklanek wrzącego wywaru (rosołu z ryb), na 2,5 litra zalewy dać 2 łyżki cukru i pół łyżki soli i 5 łyżek stołowych żelatyny. Tak przygotowaną zalewą, gorącą, zalewamy filety w słoikach i zakręcamy wieczka. Słoiczki odwracamy do góry dnem i czekamy aż się zamkną. Ostudzone wstawiamy do lodówki, Po schłodzeniu kilkunastogodzinnym w lodówce w słoiczkach powstanie galareta i będzie nasz filet w galarecie 🙂 Bardzo pyszny.

Polecane przepisy: kiełbasa w słoiku adama gesslera

Polecane przepisy: kotlety rybne z okonia

Polecane przepisy: przysmak w słoiku

Polecane przepisy: ryba w słoiku w oleju

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..