Filety z indyka z kurkami z patelni

  • on 8 kwietnia 2021

Filety z indyka z kurkami z patelni

Składniki

300 g filetów z indyka

200 g świeżych kurek

2 szalotki

1 łyżka masła

2 łyżki mąki

250 ml dowolnego bulionu

50 ml śmietanki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki sosu sojowego

sól

pieprz

Filety z indyka z kurkami z patelni

Przygotowanie

Mięso pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Zamarynuj w sosie sojowym przynajmniej przez pół godziny.

Każdy kawałek mięsa obtocz w mące i obsmaż z każdej strony na złoto. Przełóż mięso do miseczki, przykryj folią aluminiową, trzymaj w cieple.

Do patelni na której smażyło się mięso dodaj łyżkę masła i zrumień na niej pokrojoną cebulę i oczyszczone umyte kurki. Większe grzyby możesz nieznacznie pokroić.

Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i bulion, zamieszaj i dodaj kawałki mięsa. Duś pod przykrywką do miękkości.

Podawaj z ziemniakami. Świetnie pasuje również do makaronu lub ryżu.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..