Fishburger z rzodkiewkowym pesto

  • on 8 kwietnia 2021

Fishburger z rzodkiewkowym pesto

Składniki

Bułki – 2szt (dowolne)

Filet z dorsza – 2 kawałki po ok 100g

Jajko – 1szt

Mąka i bułka tarta do obtoczenia ryby

Olej do smażenia

Sól, pieprz

Pomidor – 1 szt

Pesto:

Liście rzodkiewki z 1 pęczka

Orzechy włoskie – 1 garść

Oliwa lub olej – 1 łyżka

Sok z cytryny – 1 łyżka

Czosnek – 1 mały ząbek

Pieprz, sól, chilli

Fishburger z rzodkiewkowym pesto

Przygotowanie

Pesto:
Liście rzodkiewki bardzo dobrze myjemy. Dodajemy obrany ząbek czosnku, olej, orzechy, sok z cytryny i przyprawy. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Zostawiamy do przegryzienia.
Filety z dorsza obsypujemy solą i pieprzem. Maczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Bułki przecinamy na pół, smarujemy pesto, kładziemy pomidora i opieczoną rybę i przykrywamy górną częścią bułki.
Najlepiej podawać z frytkami.

Polecane przepisy: Fishburger z rzorkiewkowym pesto

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..