Flaczki z żoładków drobiowych
Składniki
0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych
1 średnia marchew
1 średnia pietruszka
1 kostka rosołowa
2 łyżki majeranku
1 łyżka przyprawy do zup
1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz
Flaczki z żoładków drobiowych
Przygotowanie
Do żołądków dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę, majeranek, przyprawę do zup, kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie.
Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości żołądków na średnim ogniu. Kiedy żołądki z miękną wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową, a następnie kroimy w cienkie paseczki.
Pokrojone żołądki wrzucamy z powrotem do garnka z rosołem. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę kukurydzianą, którą przelewamy do gotujących się żołądków. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Flaczki z żołądków podajemy na gorąco doprawiając solą i pieprzem. Smacznego !!!
d;-D