Galaretka warzywna z dodatkiem jajka i szynki.
Składniki
Kukurydza konserwowa
groszek konserwowy
Papryka czerwona 1/2
Marchew
Pietruszka korzeń
seler korzeń 1/4
jajka 5 szt
kilka plasterków szynki drobiowej
Żelatyna 70g
bulion warzywny 2,5 litra
cytryna do dekoracji
Galaretka warzywna z dodatkiem jajka i szynki.
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo,wystudzone pokroić w plasterki.
Paprykę pokroić w kostkę.
Groszek i kukurydzę odcedzić z zalewy.
Marchewkę,pietruszkę i seler zalać wodą i ugotować.
Wody po ugotowanych warzywach nie wylewamy.
Marchew pokroić w talarki.
Na spód miseczek i pojemniczków dać talarki marchewki,plasterek jajka,groszek,kukurydzę ,paprykę i plasterek szynki.Boki również wypełnić groszkiem i kukurydzą.Na wierzchu dać po 2-3 talarki marchewki.
Bulion z ugotowanych warzyw dopełnić wodą by było około 2,5 l,doprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować.
Wyłączyć palnik i wsypać do wrzącego warzywnego bulionu żelatynę.Mieszać do jej rozpuszczenia.
Wystudzonym bulionem zalać napełnione miseczki i dać do lodówki lub w chłodne miejsce.
Smacznego życzę!