Galaretka warzywna z dodatkiem jajka i szynki.

  • on 8 kwietnia 2021

Galaretka warzywna z dodatkiem jajka i szynki.

Składniki

Kukurydza konserwowa

groszek konserwowy

Papryka czerwona 1/2

Marchew

Pietruszka korzeń

seler korzeń 1/4

jajka 5 szt

kilka plasterków szynki drobiowej

Żelatyna 70g

bulion warzywny 2,5 litra

cytryna do dekoracji

Galaretka warzywna z dodatkiem jajka i szynki.

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo,wystudzone pokroić w plasterki.
Paprykę pokroić w kostkę.
Groszek i kukurydzę odcedzić z zalewy.
Marchewkę,pietruszkę i seler zalać wodą i ugotować.
Wody po ugotowanych warzywach nie wylewamy.
Marchew pokroić w talarki.
Na spód miseczek i pojemniczków dać talarki marchewki,plasterek jajka,groszek,kukurydzę ,paprykę i plasterek szynki.Boki również wypełnić groszkiem i kukurydzą.Na wierzchu dać po 2-3 talarki marchewki.
Bulion z ugotowanych warzyw dopełnić wodą by było około 2,5 l,doprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować.
Wyłączyć palnik i wsypać do wrzącego warzywnego bulionu żelatynę.Mieszać do jej rozpuszczenia.
Wystudzonym bulionem zalać napełnione miseczki i dać do lodówki lub w chłodne miejsce.

Smacznego życzę!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..