Gofry

  • on 8 kwietnia 2021

Gofry

Składniki

* 3 szklanki mąki * 2 szklanki mleka * 3 jajka

* 100 ml oleju * Pół torebki cukru waniliowego

* 3 łyżeczki proszku do pieczenia * Szczyptę soli

* 3 łyżeczki cukru * Olej w małej miseczce oraz mały pędzelek

Gofry

Przygotowanie

Mąkę wsypujemy do wysokiego naczynia . Dodajemy cukier cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli . Wszystkie produkty sypkie delikatnie wymieszać łyżką . Następnie Dodajemy żółtka a z białek ubijamy pianę .Wlewamy olej oraz mleko i miksujemy wszystko na wysokich obrotach , aby nie było grudek . Do tak dobrze wyrobionych składników dodajemy ubitą na sztywno pianę i delikatnie mieszamy łyżką , starając się przekładać ciasto z dołu do góry aby masa mogła nabrać pulchności .
Gofrownicę nagrzewamy . Płytki górne i dolne smarujemy delikatnie olejem .Do każdej foremki nalewamy łyżką wazową ciasto . Pieczemy na rumiany kolor . Podajemy z ulubionymi dodatkami.
https://www.malgoskawkuchni.com/2020/06/gofry.html

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..