Grillowany stek z tuńczyka
Składniki
stek z tuńczyka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki harissy
świeżo mielony pieprz
PUREE Z KALAFIORA:
1/2 główki kalafiora
2 łyżki masła
1/4 szklanki mleka
100 ml śmietany
sól i pieprz
Grillowany stek z tuńczyka
Przygotowanie
Kalafior dzielimy na małe różyczki i smażymy je na maśle przez około 4-5 minut. Następnie dolewamy mleko i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy śmietanę i gotujemy kalafior do momentu, aż stanie się miękki. Na koniec doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem i miksujemy na gładką masę.
Stek z tuńczyka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i harissą. Do tak powstałej marynaty wkładamy tuńczyka i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie stek obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 2 minuty z każdej strony (mięso tuńczyka powinno być różowe w środku). Usmażone steki układamy na puree z kalafiora i podajemy danie z ulubionymi dodatkami.
Do smażenia wybierajmy grubsze steki, aby mięso było idealne w środku – delikatne i różowe, a nie przesuszone.
Życzę smacznego! 🙂