Grillowany stek z tuńczyka

  • on 8 kwietnia 2021

Grillowany stek z tuńczyka

Składniki

stek z tuńczyka

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1/4 łyżeczki harissy

świeżo mielony pieprz

PUREE Z KALAFIORA:

1/2 główki kalafiora

2 łyżki masła

1/4 szklanki mleka

100 ml śmietany

sól i pieprz

Grillowany stek z tuńczyka

Przygotowanie

Kalafior dzielimy na małe różyczki i smażymy je na maśle przez około 4-5 minut. Następnie dolewamy mleko i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy śmietanę i gotujemy kalafior do momentu, aż stanie się miękki. Na koniec doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem i miksujemy na gładką masę.

Stek z tuńczyka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i harissą. Do tak powstałej marynaty wkładamy tuńczyka i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie stek obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 2 minuty z każdej strony (mięso tuńczyka powinno być różowe w środku). Usmażone steki układamy na puree z kalafiora i podajemy danie z ulubionymi dodatkami.

Do smażenia wybierajmy grubsze steki, aby mięso było idealne w środku – delikatne i różowe, a nie przesuszone.
Życzę smacznego! 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..