Grochóweczka

  • on 8 kwietnia 2021

Grochóweczka

Składniki

1 i 1/2 szklanki fasoli ,, jasiek”

1 duże udko z kurczaka

3-4 litry wody

15 dag boczku

5-6 ziemniaków

1 cebula

1 duża marchewka

10 dag ugotowanego makaronu ,,kuleczki”

1 duża łyżka smalcu

2 łyżki mąki

3-4 łyżki śmietany

1 duża kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki

1 duża kopiasta łyżka posiekanego koperku

2 liście laurowe

3-4 ziela angielskie

2 kostki rosołowe

1 duża łyżka przyprawy do zup

pieprz

Grochóweczka

Przygotowanie

Mięso, groch, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe, kostki rosołowe i przyprawę do zup wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż groch będzie zaczynał mięknąć.

W tym czasie kroimy boczek w kostkę i wrzucamy na rozgrzany smalec, lekko rumienimy i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Wszystko razem smażymy do momentu aż ziemniaki zaczną się robić złoto-brązowe. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i dalej smażymy aż cebula się lekko zrumieni.

Z gotującego się grochu wyciągamy mięso i odstawiamy do ostygnięcia, zaś do grochu dodajemy podsmażony boczek z ziemniakami i cebulą tak aby pozostawić tłuszcz na patelni. Groch z ziemniakami dalej gotujemy tak długo aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zasmażkę robimy pod koniec gotowania się zupy. Podgrzewamy pozostawiony tłuszcz na patelni i dodajemy do niego mąkę. Wszystko razem zasmażamy tak aby mąka straciła smak surowizny.

Zasmażkę dodajemy do zupy i wszystko razem zagotowujemy. Mięso obieramy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy razem z ugotowanym makaronem, koperkiem i natką pietruszki oraz śmietaną.

Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i nakładamy na talerze. Smacznego !!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..