Grochówka bez warzyw

  • on 8 kwietnia 2021

Grochówka bez warzyw

Składniki

-2 op. Grochu łuskanego połówek-po 500 g.

-sól, pieprz, papryka ostra -2 łyżki majeranku -liście laurowe

-400 g. wędzonego boczku -500 g. kiełbasy

-1 duża cebula -natka pietruszki -3 ząbki czosnku

-500 ml. przecieru pomidorowego -250 ml.śmietanki 30 % -2-3 łyżki mąki

-maga w płynie(można ominąć) -2 kostki rosołowe(można ominąć)

Grochówka bez warzyw

Przygotowanie

Przygotować składniki.

Groch przebrać i dobrze spłukać na sitku. Zalać ok.3-4 l. zimnej wody i odstawić na godz. Jeśli mamy cały groch to moczymy na całą noc w przegotowanej zimnej wodzie.Groch gotować w tej samej wodzie. Często mieszać i z początku, zbierać szumowiny.Dodać majeranek, trochę soli i gotować . Jak już jest rozgotowany to przetrzeć przez durszlak.

Boczek pokroić na słupki i wytopić na patelni. Wybrać usmażony boczek łyżką cedzakową do zupy, tłuszcz zostawić.

Kiełbasę pokroić na słupki albo półplasterki i usmażyć na tłuszczu po boczku.Wybrać podsmażoną kiełbasę do zupy,tak samo jak postąpiliśmy z boczkiem.

Cebulę pokroić na kostkę i usmażyć na tłuszczu po kiełbasie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i roztarte ząbki czosnku. Chwilkę podsmażyć i wszystko przerzucić do zupy.

Dodać rozmieszany przecier pomidorowy ze śmietanką i mąką. Zagotować i jeśli za gęsta to dolać przegotowanej wody i spróbować. Można jeszcze przyprawić w/g własnego gustu.

Podawać z pieczywem.

Można podać z grzankami.

Polecane przepisy: Grochówka bez warzyw

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..