Grochówka na wędzonych żeberkach.

  • on 8 kwietnia 2021

Grochówka na wędzonych żeberkach.

Składniki

groch żółty łuskany 40dkg

żeberka wędzone 35dkg

kiełbasa drobiowa 20dkg

boczek wędzony 15dkg

kiełbasa krakowska 20dkg

ziemniaki średnie 5 szt

marchew 2 szt,duża

Ziele angielskie 6 ziarenek

liście laurowe 3 szt

cebula 1szt

majeranek kopiata łyżka

pieprz,sól ,maggi

Grochówka na wędzonych żeberkach.

Przygotowanie

Groch trzykrotnie wypłukać.
Dać do garnka,dodać żeberka zalać wodą by dobrze przykryła groch i żeberka i na wolnym ogniu gotować do rozgotowania grochu.
W miarę potrzeby uzupełniać wodą.
Na patelni pokroić boczek i usmażyć do puszczenia tłuszczu,dodać pokrojoną w kostkę cebule i ją zeszklić.
Dodać pokrojone wędliny i smażyć wszystko pół godz.
Żeberka wyjąć i obrać z mięsa,pokroić i dodać do grochówki.Dodać ziele i liście.
Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę a drugą marchew utrzeć na grubych oczkach tarki.
Dodać do grochówki jak również podsmażone wędliny.Uzupełnić wodą by grochowka nie była za gęsta.
Przyprawić do smaku ,dać roztarty w dłoni majeranek i gotować 10 min.
Smacznego życzę!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..