Groszkowa w zimowym wydaniu

  • on 8 kwietnia 2021

Groszkowa w zimowym wydaniu

Składniki

groszek cukrowy mrożony 400g porcja na 5 dużych misek

ziemniaki 10 szt

Marchew 2 szt

Cebula, por kawałek

Pietruszka

seler pół,

kości wieprzowe- mostek lub od schabu

kasza wiejska 4 łyżki

czosnek 1 ząbek

liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 2 szt

śmietana 18 % 2- 3 łyżki

nać pietruszki i koperek po pare gałązek

sól i pieprz

Groszkowa w zimowym wydaniu

Przygotowanie

Mostek wieprzowy wstawiłam do 2 litrów zimnej wody i zagotowałam, od tego czasu liczyłam czas- 1 godzina. Dodałam liście i ziele. Po pół godzinie dodałam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobno pokrojona kostkę, cebulę , pora, pietruszkę, selera i marchew. jeszcze kasza.
Dodatek kaszy spowoduje , że zupa będzie bardziej treściwa na zimę.

Po godzinie, gdy warzywa zmiękły dodałam groszek cukrowy- miałam własny ale sklepowy też jest dobry. Można też użyć groszku z puszki- ale to będzie trochę inny smak.
Śmietanę rozrobiłam z częścią zupy i wlałam do garnka, zamieszałam i zagotowałam. Pod sam koniec dodałam nacie. Jeszcze sól i pieprz do smaku.
Z solą trzeba uważać, żeby nie zagłuszyła naturalnej słodyczy składników.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..