Groszkowa w zimowym wydaniu
Składniki
groszek cukrowy mrożony 400g porcja na 5 dużych misek
ziemniaki 10 szt
Marchew 2 szt
Cebula, por kawałek
Pietruszka
seler pół,
kości wieprzowe- mostek lub od schabu
kasza wiejska 4 łyżki
czosnek 1 ząbek
liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 2 szt
śmietana 18 % 2- 3 łyżki
nać pietruszki i koperek po pare gałązek
sól i pieprz
Groszkowa w zimowym wydaniu
Przygotowanie
Mostek wieprzowy wstawiłam do 2 litrów zimnej wody i zagotowałam, od tego czasu liczyłam czas- 1 godzina. Dodałam liście i ziele. Po pół godzinie dodałam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobno pokrojona kostkę, cebulę , pora, pietruszkę, selera i marchew. jeszcze kasza.
Dodatek kaszy spowoduje , że zupa będzie bardziej treściwa na zimę.
Po godzinie, gdy warzywa zmiękły dodałam groszek cukrowy- miałam własny ale sklepowy też jest dobry. Można też użyć groszku z puszki- ale to będzie trochę inny smak.
Śmietanę rozrobiłam z częścią zupy i wlałam do garnka, zamieszałam i zagotowałam. Pod sam koniec dodałam nacie. Jeszcze sól i pieprz do smaku.
Z solą trzeba uważać, żeby nie zagłuszyła naturalnej słodyczy składników.
Smacznego 🙂