Grube frytki

  • on 8 kwietnia 2021

Grube frytki

Składniki

Ziemniaki 0,5 kg

Olej rzepakowy 0,75l

sól do smaku

Woda

Grube frytki

Przygotowanie

Gruba frytka ma mniejszą styczność z olejem przez co jest zdrowsza, poza tym miąższ wewnątrz jest wręcz kremowy!
Ziemniaki kroje na frytkę o boku ponad jednego centymetra i wkładam do miski z woda i idę do pracy.
Po powrocie z pracy opłukane frytki zagotowuję w nowej wodzie, od momentu zagotowania trzymam je 3-4 minuty. Potem odsączam je na durszlaku i w razie potrzeby na lnianej ścierce.
Potem wkładam je do rozgrzanego oleju – tak żeby miały w miarę luźno i czekam aż się przyrumienią. W zależności od gatunku ziemniaka 20- 25 minut. Najsmaczniejsze z solą morską!
Smacznego 🙂

Polecane przepisy: Grube frytki

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..