Grzyby kiszone na dwa sposoby

  • on 8 kwietnia 2021

Grzyby kiszone na dwa sposoby

Składniki

grzyby leśne, u mnie maślaki, wstępnie obgotowane i wystudzone (o szczegółach można przeczytac na blogu)

sól kamienna niejodowana

ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, kolendra, gorczyca

ząbki czosnku

marchewka, pokrojona w plasterki

odrobina cukru

2 łyżki soku z kiszonych ogórków – żywego, z niepasteryzowanej kiszonki

woda – jak zwykle do kiszenia – nie prosto z kranu

Grzyby kiszone na dwa sposoby

Przygotowanie

Marchewkę, kolendrę, gorczycę, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz i czosnek oraz grzyby – tym razem kapelusze – ułożyłam w słojach.

Przyprawy, obrana surowa marchewka w plasterkach.

Przygotowałam solankę: do 1 litra filtrowanej wody dodałam łyżkę soli kamiennej, płaską łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki soku z kiszonych ogórków.

Solankę wlałam do słoików z grzybami, zakręciłam je. Będę obserwować, czy nie dzieje się z nimi coś złego, bo trudno „utopić” kapelusze bez obciążania. Może przełożę je do kamionki, gdzie można umieścić talerzyk i obciążnik. A może powierzchnię zaleję oliwą, jak radzą mądre głowy, zastanowię się jeszcze.

Polecane przepisy: grzyby boczniaki kiszone

Polecane przepisy: grzyby

Polecane przepisy: Śledzie ala matias na różne sposoby

Polecane przepisy: Kiszone grzyby w słoikach

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..