Jajka panierowane w sezamie:

  • on 8 kwietnia 2021

Jajka panierowane w sezamie:

Składniki

6-8 jaj

3-4 łyżki mąki do panierki

2 surowe jajka do panierki

10 dag sezamu do panierki

olej do smażenia

1 łyżka majonezu

1 łyżka keczupu

1 łyżka miodowej musztardy

sól, pieprz, czerwona słodka papryka

kiełki, rzodkiewka i liść pora do dekoracji

Jajka panierowane w sezamie:

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać. Przekroić na dwie części.
Żółtka delikatnie usunąć i przełożyć do głębszej miski.
Połówki jajek panierować najpierw w mące , następnie w jajku i w sezamie.
Smażyć do zrumienienia w głębokim oleju z dwóch stron.
Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik by usunąć nadmiar oleju.
Do żółtek dodać musztardę, majonez i keczup. Doprawić solą i pieprzem.Farsz powinien być gęsty.
Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać na każdą połówkę jajka.
Posypać słodką, sproszkowaną papryką. Udekorować kiełkami, rzodkiewką i pociętym listkiem pora.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..