Jedwabisty Pasztet Świateczny wg. Jamiego Olivera
Składniki
250 g masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa
1/2 pęczka świeżego tymianku
1 kg wątróbek drobiowych
1 cała gałka muszkatołowa
125 ml brandy
sól
Pieprz
Jedwabisty Pasztet Świateczny wg. Jamiego Olivera
Przygotowanie
Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy na niewielkim ogniu i czekamy aż zacznie się rozwarstwiać. Złote masło przelewamy do osobnego naczynia a białkowe szumowiny zostawiamy.
Obieramy cebulę i czosnek. Siekamy drobno i wrzucamy do szerokiego garnka. Dodajemy jedną łyżkę oliwy, szumowiny z masła i listki tymianku. Smażymy na średnim ogniu , co jakiś czas mieszając, aż zmiękną i się zrumienią. Dorzucamy wcześniej oczyszczone wątróbki, szczyptę soli i pieprzu oraz połowę startej gałki muszkatołowej. Smażymy ok. 4 min aby pozostałe różowe w środku. Minutę przed końcem wlewamy brandy i czekamy aż odparuje ( możemy podpalić jeżeli się nie boimy ).
Zawartość rondla przekładamy do miksera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeżeli zajdzie taka potrzeba ( potrawy na zimno potrzebują trochę więcej przypraw dla wyrazistości smaku ). Rozpuszczone ostudzone masło wlewamy do masy i dokładnie miksujemy do całkowitego połączenia.
Masę przelewamy do formy ( możemy rozdzielić na małe foremki lub słoiczki ).
Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby stężał.
Smacznego :
Polecane przepisy: pasztet świąteczny
Polecane przepisy: Jedwabisty Pasztet Świateczny wg. Jamiego Olivera