Jogurtowy placek z truskawkami

  • on 8 kwietnia 2021

Jogurtowy placek z truskawkami

Składniki

225 g mąki pszennej

2/3 szklanki jogurtu naturalnego

2 jajka

100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

1oo g cukru

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

ok 400 g owoców

tłuszcz i bułka tarta do formy

ewentualnie cukier puder do obsypania placka po upieczeniu

Jogurtowy placek z truskawkami

Przygotowanie

Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem i solą. Mieszamy
Masło topimy i studzimy
W misce mieszamy jogurt, jajka, aromat i masło
Do płynnych składników dosypujemy sypkie. Dokładnie mieszamy

Ciasto przekładamy na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką. Ja na spód dałam papier do pieczenia, a boki posmarowałąm tłuszczem i obsypałam bułką
Na wierzchu ciasta układamy truskawki, ja dodałam jeszcze garść borówek amerykańskich
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 55 minut

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem, ja zrezygnowałam tym razem z cukru pudru, co widać na zdjęciach

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..