Kajzerki

  • on 8 kwietnia 2021

Kajzerki

Składniki

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki ciepłej wody

1,5 łyżeczki drożdży instant (20 g zwykłych drożdży)

jajko

2 łyżki masła

1,5 łyżeczki cukru

łyżeczka soli

Kajzerki

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę i zagniatam aż powstanie plastyczne ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części. Z każdej formuję bułeczkę i pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na kolejne 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki nacinam według uznania. Piekę 15 minut w 200 stopniach C.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..