Kapuśniak.

  • on 8 kwietnia 2021

Kapuśniak.

Składniki

kiszona kapusta 70 dag

ziemniaki 3 szt. pokrojone w kostkę

wędzony boczek 30 dag

kiełbasa śląska 2 kiełbaski

pęczak 2 garści (żeby kapuśniak był treściwy)

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

Przyprawy:

Majeranek

czerwona słodka papryka w proszku 1 łyżeczka

Ziele angielskie 6 ziaren

Liść laurowy 2 listki

sól do smaku

pieprz do smaku

Kapuśniak.

Przygotowanie

W 1,5 litra wody gotujemy skórkę z boczku, ziemniaki i pęczak, jednocześnie smażymy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Gdy ziemniaki są miękkie wrzucamy usmażony boczek z kiełbasą, tylko bez tłuszczu, bo na tym tłuszczu podsmażymy kapustę kiszoną z sokiem. Podczas smażenia kapusty posypujemy ją majerankiem i mieszamy.

Do gotującej się na wolnym ogniu zupy, dodajemy pastę rosołową i pozostałe przyprawy. Gdy kapusta troszkę się podsmaży, dodajemy ją do garnka i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie (około 60 minut). Gotową zupę wlewamy do talerzy i konsumujemy.
Smacznego!!!

Polecane przepisy: kapuśniak mazurski

Polecane przepisy: jak doprawić kapuśniak

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..