Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną.

  • on 8 kwietnia 2021

Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną.

Składniki

kapusta 1 główka (kamienna głowa 2,5 kg)

marchew 2 szt. (40 dag)

żurawina mrożona pół szklanki

sól kamienna 3 płaskie łyżki

kminek 2 łyżki

Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną.

Przygotowanie

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na wiórka, solimy, dodajemy żurawinę, kminek, dobrze mieszamy i ugniatamy. Odstawiamy na 1-2 godziny i po tym czasie znowu dobrze mieszamy i ugniatamy i wkładamy do wyparzonego gliniaka (garnek kamienny), układamy ścisło, trzeba także dobrze ugnieść. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. w drugim lub trzecim dniu następuje wzmożona fermentacja, musimy 2 – 3 razy dziennie robić dziury wyparzonym kawałkiem kija od szczotki w celu pozbycia się gazów powstałych podczas fermentowania kapusty. Codziennie ugniatamy i po 5- 7 dniach jest dobra do jedzenia. Po wzmożonej fermentacji garnek kamienny z kapustą wstawiam do lodówki minimum na 7 dni.

Kapusta ukiszona z żurawiną jest bardzo smaczna 🙂

Polecane przepisy: szczotka

Polecane przepisy: kapusta z marchewką siostry anastazji

Polecane przepisy: kapusta kiszona z bakaliami

Polecane przepisy: kapusta kiszona z fasolą z puszki

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..