Kapusta kwaszona
Składniki
Głowa kapusty
szara sól kamienna w proporcjach na 1 kg poszatkowanej kapusty – 2 płaskie łyżeczki soli
solanka woda żródlana niegazowana, sól
Kapusta kwaszona
Przygotowanie
Obraną z wierzchnich liści kapustę szatkujemy, podczas szatkowania odrzucamy głąby i zgrubienia liści. Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużej miski, solimy, mieszamy, i odstawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia kapustę odciskamy. Dobrze dodać potartą na jarzynówce marchew. Wymieszać i włożyć do słoików typu twist off. Kapustę dobrze ubijamy w słojach i zalewamy solanką przygotowaną w proporcji 1 litr wody niegazowanej, płaska łyżeczka soli. Wycieramy brzegi słoików papierowym ręcznikiem i zakręcamy. Ustawiamy w piwnicy. Kapusta powinna stać przez 2 miesiące w jednym miejscu bez poruszania. Po tym okresie jest dobra do jedzenia Jako surówka, w bigosie, zupie czy po prostu do pochrupania z miseczki.
Podczas tych 2 miesięcy kapusta powiększy swoją objętość.
Pyszna swojska, bez sztucznych konserwantów i innych dodatków.
Polecane przepisy: kwaszenie kapusty
Polecane przepisy: kapusta
Polecane przepisy: savoy kapusta
Polecane przepisy: kapusta kwaszona