Kapusta kwaszona

  • on 8 kwietnia 2021

Kapusta kwaszona

Składniki

Głowa kapusty

szara sól kamienna w proporcjach na 1 kg poszatkowanej kapusty – 2 płaskie łyżeczki soli

solanka woda żródlana niegazowana, sól

Kapusta kwaszona

Przygotowanie

Obraną z wierzchnich liści kapustę szatkujemy, podczas szatkowania odrzucamy głąby i zgrubienia liści. Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużej miski, solimy, mieszamy, i odstawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia kapustę odciskamy. Dobrze dodać potartą na jarzynówce marchew. Wymieszać i włożyć do słoików typu twist off. Kapustę dobrze ubijamy w słojach i zalewamy solanką przygotowaną w proporcji 1 litr wody niegazowanej, płaska łyżeczka soli. Wycieramy brzegi słoików papierowym ręcznikiem i zakręcamy. Ustawiamy w piwnicy. Kapusta powinna stać przez 2 miesiące w jednym miejscu bez poruszania. Po tym okresie jest dobra do jedzenia Jako surówka, w bigosie, zupie czy po prostu do pochrupania z miseczki.

Podczas tych 2 miesięcy kapusta powiększy swoją objętość.
Pyszna swojska, bez sztucznych konserwantów i innych dodatków.

Polecane przepisy: kwaszenie kapusty

Polecane przepisy: kapusta

Polecane przepisy: savoy kapusta

Polecane przepisy: kapusta kwaszona

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..