Kaszanka paprykowa.

  • on 8 kwietnia 2021

Kaszanka paprykowa.

Składniki

wątróbki drobiowe 0,5 kg

skóry od golonek 2 szt.

kości od golonek 2 szt.

ogony wieprzowe 4 szt.

skóra z kurczaka 1 szt.

kasza jęczmienna gruba 2 szklanki

kasza jęczmienna pęczak 4 szklanki

kasza gryczana palona 4 szklanki

woda 3,8 litra = 19 szklanek

jelito wieprzowe cienkie 28/30 8 metrów

Przyprawy:

ostry sos z papryczek habanero 200 ml

pasta rosołowa 3 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)

papryka słodka mielona 2 łyżki

papryka cayenne 2 łyżki

czosnek granulowany 2 łyżki

Kaszanka paprykowa.

Przygotowanie

Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz.

Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy ugotowane, rozdrobnione mięsa, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut.

Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.

Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie, lub wianuszki.

Parzymy 30 minut w wodzie 70 – 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.

Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również pieczona na grillu.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..