Kiełbasa krakowska podpiekana.

  • on 8 kwietnia 2021

Kiełbasa krakowska podpiekana.

Składniki

Surowiec:

wieprzowina kl.I – 70 dag (chude mięso z łopatki)

wieprzowina kl.II – 30 dag (mięso z łopatki z małą zawartością tłuszczu)

woda 100 ml

Przyprawy i materiały pomocnicze:

peklosól 18-20 g/kg

cukier 1 g/kg

pieprz czarny 2 g/kg

kolendra mielona 1 g/kg

czosnek granulowany 2 g/kg

osłonka białkowa o średnicy 65 mm

przędza wędliniarska

Kiełbasa krakowska podpiekana.

Przygotowanie

Peklowanie:
Mieso klasy pierwszej kroimy w kostkę 4 cm, mięso klasy drugiej kroimy też w kostki 4 cm. Mięsa nacieramy peklosolą i cukrem, peklujemy w oddzielnych pojemnikach przez 48 godzin w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

Rozdrabnianie:
Mięso klay pierwszej tłuczemy tłuczkiem do mięsa (zmiękczamy je).
Mięso klasy drugiej przepuszczamy przez sito 8 mm.
Wyrabianie:
Obie klasy mięsa łączymy, w 100 ml zimnej wody mieszamy pieprz, kolendrę i czosnek. Wodę dodajemy podczas wyrabiania farszu. Wyrabiamy do odpowiedniej kleistości mięsa.

Nadziewanie:
Nadziewamy baton, ścisło w wymoczone w osolonej wodzie osłonki. Mocno zawiązujemy oba końce osłonki.

Osadzanie:
Osadzanie od 2 do 3 godzin. W moim przypadku gdy wędzenie odbywać się będzie metodą garnkową dodatkowo osuszam ją kilkanaście godzin.
Wędzenie:
Wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza do odpowiadającego nam koloru. Ja wędziłam w garnku na zrębkach olcha/buk przez 2 godziny.
Podpiekanie:
Podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Chłodzenie:
Schładzamy kiełbasę powieszoną na kiju.

Smacznego!!!

Polecane przepisy: kiełbasa krakowska

Polecane przepisy: kielbasa krakowsks przepis

Polecane przepisy: kiębasa krakowska

Polecane przepisy: kiełbasa krakowska wędzona

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..