Kiełbasa z golonki parzona.

  • on 8 kwietnia 2021

Kiełbasa z golonki parzona.

Składniki

Surowiec:

mięso z golonki wieprzowej tylnej bez skóry, bez kości 0,70 kg

mięso z łopatki wieprzowej chude 30 dag

Przyprawy na 1 kg farszu:

peklosól 18 g

sos sojowy 2 łyżki

papryka słodka 2 g

pieprz czarny 2 g

czosnek 3 g

żelatyna 3 łyżki

woda 100 ml

osłonka białkowa 40 cm

Kiełbasa z golonki parzona.

Przygotowanie

Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płat mięsa bez skóry, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm, mięso z łopatki przepuszczamy przez sito 8 mm. Kawałki golonki i zmielone mięso z łopatki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie wyrabiamy kilka minut.

Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.

Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Wyrabiamy około 10 minut.

Wyrobionym farszem napełniamy osłonkę białkową, zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 4 godziny.

Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy na kiju i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!

Polecane przepisy: kiełbasy golonkowa

Polecane przepisy: kiełbasa parzona

Polecane przepisy: galareta z golonki bez żelatyny

Polecane przepisy: golonko w osłonce białkowej

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..