Kiszona marchewka – smaczna przekąska

  • on 8 kwietnia 2021

Kiszona marchewka – smaczna przekąska

Składniki

4 marchewki

kawałek chrzanu pokrojony w plasterki

1-2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

kawałek korzenia imbiru pokrojonego w plasterki

kilka kulek ziela angielskiego

2-3 suszone listki laurowe

niejodowana sól kamienna

woda

Kiszona marchewka – smaczna przekąska

Przygotowanie

Marchew umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.

Wstążki dość luźno umieścić w słoiku razem z plasterkami chrzanu, czosnku i imbiru oraz zielem angielskim i listkami laurowymi.

Przygotować solankę z 1/2 litra wrzącej wody i 1/2 łyżki soli (15 g). Gorącą solanką zalać składniki w słoiku i szczelnie go zamknąć.

Pozostawic na kuchennym blacie na około 1 tydzień do ukiszenia, później lepiej schłodzić w spiżarni albo lodówce. Można próbować juz po kilku dniach, ale w chłodzie postoi dłużej bez uszczerbku.

Na blogu podaję również dwa inne sposoby kiszenia marchewki. Kto ciekaw – sedecznie zapraszam!

Polecane przepisy: kiszona marchewka na zime w sloikach

Polecane przepisy: kiszona marchewka

Polecane przepisy: marchewka kiszona

Polecane przepisy: marchewka pietruszka i seler kiszony

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..