Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony
Składniki
ok. 1 kg. czerwonych buraków
2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera
1 łyżka soli niejodowanej
1 łyżka cukru 1 cebula 6-7 ząbków czosnku
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
2 litry wody 1 kromka chleba razowego na zakwasie
Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony
Przygotowanie
Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią. Marchewkę seler, cebulę i pietruszkę również obieramy. Warzywamy kroimy na większe kawałki i układamyw kamiennym garnku lub słoju. Na wierzch dodajemy pokrojone buraczki.
Wsypujemy kminek i liście laurowe. Dodajemy również ząbki czosnu ( jesli duże kroimy na mniejsze).
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i cukier , mieszamy i studzimy. Zalewamy buraczki. Kładziemy kromkę chleba. Całość dobrze jest obciążyć małym talerzykiem. Naczynie zakrywamy ściereczką. Trzymamy w ciepłym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Na wierzchu pojawi się biały korzuszek nalezy go zdjąć ,a sok odcedzić do butelek . Trzymać w lodówce.
Polecane przepisy: kiszenie buraków na zimę
Polecane przepisy: zakwas na barszcz
Polecane przepisy: kiszenie barszczu czerwonego ewa wachowicz
Polecane przepisy: Zakwas na barszcz czerwony