Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony

  • on 8 kwietnia 2021

Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony

Składniki

ok. 1 kg. czerwonych buraków

2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera

1 łyżka soli niejodowanej

1 łyżka cukru 1 cebula 6-7 ząbków czosnku

1 łyżeczka kminku

2 liście laurowe

2 litry wody 1 kromka chleba razowego na zakwasie

Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony

Przygotowanie

Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią. Marchewkę seler, cebulę i pietruszkę również obieramy. Warzywamy kroimy na większe kawałki i układamyw kamiennym garnku lub słoju. Na wierzch dodajemy pokrojone buraczki.

Wsypujemy kminek i liście laurowe. Dodajemy również ząbki czosnu ( jesli duże kroimy na mniejsze).
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i cukier , mieszamy i studzimy. Zalewamy buraczki. Kładziemy kromkę chleba. Całość dobrze jest obciążyć małym talerzykiem. Naczynie zakrywamy ściereczką. Trzymamy w ciepłym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Na wierzchu pojawi się biały korzuszek nalezy go zdjąć ,a sok odcedzić do butelek . Trzymać w lodówce.

Polecane przepisy: kiszenie buraków na zimę

Polecane przepisy: zakwas na barszcz

Polecane przepisy: kiszenie barszczu czerwonego ewa wachowicz

Polecane przepisy: Zakwas na barszcz czerwony

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..