Kiszony kalafior – królem kiszonek!

  • on 8 kwietnia 2021

Kiszony kalafior – królem kiszonek!

Składniki

kalafior umyty i podzielony na mniejsze różyczki

kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plasterki (jeśli chrzanu brak, można zrobić kiszony kalafior i bez niego)

2-3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki

ulubione przyprawy, u mnie tym razem ziele angielskie

niejodowana sól kamienna z Kłodawy

woda (może być prosto z kranu, bo będzie gotowana)

opcjonalnie: kurkuma, spirulina, nieduży surowy burak

Kiszony kalafior – królem kiszonek!

Przygotowanie

Różyczki kalafiora i wszystkie przyprawy ułożyłam w słojach. Zalałam gorącą solanką w proporcji 1 łyżka soli (30 g) na 1 litr wody. Słoje zamknęłam i pozostawiłam na kuchennym blacie na jakieś 2 tygodnie, a następnie przeniosłam do chłodnej spiżarni, gdzie kiszony kalafior może stać długo, bardzo długo!

Do jednego słoja dosypałam dodatkowo łyzeczkę sproszkowanej kurkumy, żeby uzyskać piękny, złocisty kolor.

Drugi słój wzbogaciłam dodatkiem spiruliny (uwaga, nie wystarczy – jak na zdjęciu – sypnąć na wierzch, trzeba zmieszać z solanką). Nie wpływa ona znacząco na smak kiszonki, daje za to szmaragdowy kolor zalewy.

W trzecim umieściłąm dodatkowo mały buraczek pokrojony w plasterki.

Dzięki tym dodatkom uzyskałam kilka dość atrakcyjnych kolorów, choć – przyznam szczerze – i tak najbardziej podoba mi się ten naturalny, biały. Jest taki elegancki. Ale eksperymentu kolorystycznego nie żałuję – to świetna zabawa i nieustanna nauka!

Polecane przepisy: kiszony czosnek właściwości

Polecane przepisy: kiszonki

Polecane przepisy: kiszony seler

Polecane przepisy: kiszony bób

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..