Kluski szare

  • on 8 kwietnia 2021

Kluski szare

Składniki

1.5 kg ziemniaków * Mąka pszenna – Około kilograma

2 jajka * Sól i pieprz mielony

Kluski szare

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy myjemy i scieramy tak jak na placki ziemniaczane. Ręcznie lub specjalną maszynką. Nastepnie dodajemy 2 całe jajka , około 1 łyżeczki soli i około 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego. Dodajemy mąki tyle aby masa była dużo gęstsza niż na placki . Tak że gdy wyłożymy masę na talerz , możemy bez problemu zsuwać kawałek masy do garnka z wodą a on nam się nie rozpłynie. Jednakże nie ma.to być masa bardzo gęsta . Ilość mąki zależna jest od rodzaju ziemniaków. Jedne ziemniaki są bardziej wodniste, inne mniej .
Mi na około 1.5 kg ziemniaków wyszło nie całe kg mąki.
Wstawiamy duży garnek z wodą, tyle aby kluski mogły swobodnie pływać.Wodę solę jak na makaron . Tak jak wyżej, ja masę wykładam na mały talerzyk i kiedy woda się gotuje , za pomocą łyżki zsuwam z talerzyka kawałek masy , który w wodzie od razu zamienia się w klusek . Gotuję je około 5 minut na wolnym ogniu .

Robimy tak do wyczerpania masy .
Kluski podajemy albo prosto z wody albo podsmażone na odrobinie oleju.
Ja serwuję kluski z podsmażonym boczkiem z cebulką. Boczek kroję w małe kawałeczki a cebulę w kostkę. Podaję również z surowka z kiszonej kapusty.
Możemy kluski posypać również twarogiem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..