Kompot z suszu

  • on 8 kwietnia 2021

Kompot z suszu

Składniki

suszone figi,śliwki,morele,jabłka,gruszki,po, 15dkg.

rodzynki i żurawina, 15dkg.

cytryna,laska cynamonu,kilka gożdzików

pół szklanki cukru lub 2-3łyżki miodu.

Kompot z suszu

Przygotowanie

Owoce opłucz. Wszystkie razem umieść w dużym naczyniu (garnku, a nawet wiaderku) zalej wrzątkiem (około 4-6 l) i odstaw na dobę.
Po upływie tego czasu z dwóch szklanek wody, w której moczyły się owoce i cukru ugotuj syrop z dodatkiem cynamonu, goździków i skórki cytrynowej.
Wlej do owoców (wcześniej usuwając skórkę cytrynową), wymieszaj.
Kompot ewentualnie przypraw sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kolejną dobę. Podawaj bardzo zimny.

Oczywiście nie trzymam się tak ściśle przepisu,można w nim wiele zmienić zgodnie ze swoimi upodobaniami i smakiem oraz ilością.Robiłam go w ubiegłym roku i wszystkim bardzo smakował…jest przepyszny.

Polecane przepisy: kompot

Polecane przepisy: kompot z suszu bożonarodzeniowy

Polecane przepisy: kompot wigilijny

Polecane przepisy: kompot z suszonych owoców

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..