Krem pomidorowy z pulpecikami

  • on 8 kwietnia 2021

Krem pomidorowy z pulpecikami

Składniki

ZUPA:

Pomidor pokrojony w kostkę, 4 szt

Cebula pokrojona w kostkę, 2 szt

Oliwa z oliwek 1 łyżka

Czosnek drobno posiekany, 1 ząbek

Wywar z kurczaka, 700 ml

Bazylia świeża, garść

Cukier, 1/2 łyżeczki

Sól do smaku

Pieprz do smaku

Pomidory koktajlowe, 8 szt

PULPECIKI:

Mięso mielone wieprzowo-wołowe, 500 g

Przyprawa do mięsa mielonego, 1 łyżeczka

Ostra papryka, 1 łyżeczka

Słodka papryka, 1 łyżeczka

Oregano, 1 łyżeczka

Jajo kurze 1 szt

Sól do smaku

Pieprz do smaku

Bułka tarta do obtoczenia

Olej roślinny 1 łyżka

DODATKOWO:

Mozzarella w małych kulkach do podania

śmietana 18 % do podania

Krem pomidorowy z pulpecikami

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.

W między czasie w misce mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki (poza bułką tartą i olejem). Formujemy malutkie pulpeciki na “jeden kęs” – mi wyszło 28. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

Do garnka z pomidorami wlewamy bulion (lub 700 ml wody i kostkę rosołową), doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wrzucamy listki bazylii (kilka odkładamy do dekoracji). Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem.

Do zupy dodajemy pulpeciki i pomidorki koktajlowe, gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy na talerze, dodajemy po 3 kuleczki mozzarelli, odrobinę śmietany (opcjonalnie), dekorujemy listkami bazylii. Smacznego! 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..