Krokiety z mięsem, pieczarkami i czerwoną fasolą

  • on 8 kwietnia 2021

Krokiety z mięsem, pieczarkami i czerwoną fasolą

Składniki

Ciasto naleśnikowe:

Mleko – 2 szklanki

Jajka – 2 szt.

Mąka – 2 szklanki

Szczypta soli

Olej – 1/3 szklanki

Farsz:

Mięso mielone (np. wieprzowe) – 30 dag.

Średnia cebula – 1 szt.

Czosnek – 2 ząbki

Pieczarki – 25 dag

Czerwona fasola konserwowa – 1 puszka

Sól

Pieprz

Przyprawa do mięsa wieprzowego

Cynamon – 1/2 łyżeczki

Olej do smażenia

Do obtoczenia:

Jajko – 2 szt.

Mleko – 2 łyżki

Bułka tarta

Margaryna lub masło – 1/2 kostki

Krokiety z mięsem, pieczarkami i czerwoną fasolą

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy mleko, mąkę oraz olej. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Ciasto pozostawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło.

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Odstawiamy. Obieramy i kroimy pieczarki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy (lub przepuszczamy przez praskę). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę oraz czosnek przez około 2-3 minuty. Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy przygotowane mięso mielone. Całość dusimy przez 15 minut. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu i dokładnie mieszamy. Dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Farsz pozostawiamy do wystudzenia.

Z ciasta naleśnikowego smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję przestudzonego farszu, zawijamy go na kształt krokieta.

2 jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. W przygotowanej masie zanurzamy każdy krokiet i obtaczamy go w bułce tartej. Na patelni rozpuszczamy masło (lub margarynę) i obsmażamy przygotowane krokiety z każdej strony, na wolnym ogniu.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..