Krupnik jęczmienny idealny na jesień
Składniki
duży pęczek włoszczyzny lub warzywa, które wymieniam poniżej
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek korzenia selera lub kilka łodyg selera naciowego
1 por (biała i jasnozielona część)
2 litry wrzątku lub jeszcze lepiej – bulionu jarzynowego
4-5 średnich ziemniaków
100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub wiejskiej, może też być pęczak
kilka grzybków suszonych
kilka kulek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
pieprz i sól do smaku
kilka łyżek dobrego oleju (ja używam zwykle tłoczonego na zimno i nierafinowanego oleju rzepakowego)
Krupnik jęczmienny idealny na jesień
Przygotowanie
W miseczce zalej ciepłą wodą suszone grzyby – przed gotowaniem powinny się namoczyć.
W dużym garnku zagotuj wodę. Jeśli gotujesz zupę na kościach, to na nich wstępnie nagotuj wywar, a potem dodawaj kolejne składniki. Ale jeśli gotujesz krupnik wegetariański, to postępuj według poniższej instrukcji.
Do wrzącej wody dodaj listki laurowe, 2-3 łyżki tłuszczu, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki, pietruszkę, seler i paski pora. Dodaj ziele angielskie, pieprz, kaszę jęczmienną oraz czubatą łyżeczkę soli. Dodaj też namoczone grzybki wraz z wodą, w której się moczyły, mogą być nawet same trzonki. Bo tu chodzi głównie o smak.
Gotuj zupę przez pół godziny. Po tym czasie kasza powinna być już miękka, ale lepiej sprawdzić i ewentualnie gotować jeszcze parę minut. Na koniec spróbuj, czy jest wystarczająco słona i w razie potrzeby dodaj szczyptę soli.
Gotowa zupa jest zazwyczaj wystarczająco zawiesista i dość gęsta, nie trzeba więc dodawać zasmażki ani rozmaitych zagęstników. Jest smaczna już taka, jaka jest, ale jeśli koniecznie chcesz – możesz zabielić ją śmietaną. Na koniec warto do krupniku dodać garść posiekanych dzikich roślin (np. podagrycznika. żółtlicy, gwiazdnicy, liści mniszka) albo natki pietruszki. Jeśli zachowasz sugerowaną kolejność dodawania składników, wówczas ugotujesz wegański krupnik pięciu przemian. Smacznego!
Polecane przepisy: Krupnik jęczmienny idealny na jesień