Krupnik z grzybami i kurczakiem
Składniki
2 uda kurczaka
2 marchewki
2 łyżki masła
1 por
1 cebulka
ok 400 g grzybów leśnych
3 ziemniaki
100 gram kaszy jęczmiennej perłowej
pół pęczka natki pietruszki
łyżeczka soku z cytryny
Pieprz, sól do smaku
Krupnik z grzybami i kurczakiem
Przygotowanie
Udka z kurczaka zalać wodą i zagotować – gotować ok 5 minut aż zbiorą się szumowiny. Wodę wylać, udka opłukać, zalać świeżą wodą (ok 2 litry)i ponownie zagotować. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do zupy.
Cebulę i por posiekać, grzyby pokroić w kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i por – smażyć ok 5 minut i dodać grzyby- poddusić ok 10 minut i przełożyć do zupy, dodać kaszę i pokrojone w kostkę. Całość gotować jeszcze 20 minut (w razie potzeby dodać wody).
Wyjąć udka z kurczaka, mięso oddzielić od kości i pokroić. Zupę doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać mięso i posiekaną natkę pietruszki.