Krupnik z grzybami i kurczakiem

  • on 8 kwietnia 2021

Krupnik z grzybami i kurczakiem

Składniki

2 uda kurczaka

2 marchewki

2 łyżki masła

1 por

1 cebulka

ok 400 g grzybów leśnych

3 ziemniaki

100 gram kaszy jęczmiennej perłowej

pół pęczka natki pietruszki

łyżeczka soku z cytryny

Pieprz, sól do smaku

Krupnik z grzybami i kurczakiem

Przygotowanie

Udka z kurczaka zalać wodą i zagotować – gotować ok 5 minut aż zbiorą się szumowiny. Wodę wylać, udka opłukać, zalać świeżą wodą (ok 2 litry)i ponownie zagotować. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do zupy.
Cebulę i por posiekać, grzyby pokroić w kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i por – smażyć ok 5 minut i dodać grzyby- poddusić ok 10 minut i przełożyć do zupy, dodać kaszę i pokrojone w kostkę. Całość gotować jeszcze 20 minut (w razie potzeby dodać wody).
Wyjąć udka z kurczaka, mięso oddzielić od kości i pokroić. Zupę doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać mięso i posiekaną natkę pietruszki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..