Łagodny sos paprykowy do wędlin.
Składniki
3 kg papryki
4 przeciery pomidorowe (“Pudliszki” 200 g )
1/2 kg cukru
1 łyżeczka papryki ostrej
2 duże łyżki soli
10 ząbków czosnku
7 liści laurowych
3/4 szkl. octu 10 %
Łagodny sos paprykowy do wędlin.
Przygotowanie
Paprykę i czosnek zmielić ( odcisnąć nadmiar płynu). Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i gotować 10 min. ( mieszać ).
Przestudzić, wyjąć liście laurowe, zmiksować blenderem, dodać pozostałe składniki i gotować 10 min. (mieszać ).
Gorący sos wlać do słoików, zakręcić, obrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia. Życzę smacznego 🙂
Polecane przepisy: sos paprykowy do kanapek
Polecane przepisy: przecier paprykowy do słoików
Polecane przepisy: najlepszy sos paprykowy do ryzu
Polecane przepisy: sos paprykowy do pizzy