Leniwy murzynek

  • on 8 kwietnia 2021

Leniwy murzynek

Składniki

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

4 łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

2 jajka

2 łyżki miodu

3/4 szklanki wody gazowanej

1/2 szklanki oleju

4 łyżki powideł (dałam czekośliwkę)

Polewa:

1/2 tabliczki czekolady mlecznej

2-3 łyżki mleka

Leniwy murzynek

Przygotowanie

Składniki sypkie wsypać do miski. Wymieszać.
Dodać składniki mokre. Wszystko razem wymieszać, do połączenia składników.
Ja zrobiłam to łyżką. Można też zmiksować.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 50-55 minut.

Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko.
Rozpuścić w kąpieli wodnej. Pamiętajcie, żeby miseczka w której roztapiacie czekoladę,
nie dotykała wody, bo czekolada może się zważyć.
Wystudzone ciasto udekorować polewą.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..