Makaron muszle z bukietem serów

  • on 8 kwietnia 2021

Makaron muszle z bukietem serów

Składniki

Makaron muszle (conchiglioni) – 16 szt.

Mrożony szpinak – 4 bryłki

Ser feta – 1 opakowanie

Ser mozzarella – 1 kulka

Ser mozzarella (do utarcia) – 20 dag

Suszona żurawina – 10 dag

Czosnek – 2 ząbki

Przecier pomidorowy – 1 kartonik

Sól

Pieprz

Gałka muszkatołowa

Czerwone wino, wytrawne – 1/4 szklanki

Masło – 1 łyżka

Olej do smażenia

Makaron muszle z bukietem serów

Przygotowanie

Muszle obgotowujemy w wodzie, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (może być al dente).

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę (lub drobniutko siekamy). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek przez 1 minutę. Dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ser feta i ser mozzarella (w kulce) kroimy w kostkę. Żurawinę przepłukujemy ciepłą wodą. Przygotowujemy sos : Na oleju podsmażamy posiekany ząbek czosnku (przez około 1 minutę). Wlewamy około 3/4 kartonika przecieru pomidorowego. Podsmażamy doprawiając solą, pieprzem, bazylią, przez około 5 minut. Podlewamy czerwonym winem i smażmy jeszcze około 5 minut. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką masła.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dno wlewamy przygotowany sos pomidorowy. Muszle nadziewamy szpinakiem i pokrojonymi w kostkę serami. Na wierz dodajemy kilka owoców żurawiny. Muszle wkładamy do formy z sosem. Posypujemy tartym serem mozzarella. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy 20 minut. Przez pierwsze 10 minut pieczenia przykrywamy naczynie folią aluminiową.

Polecane przepisy: Makaron muszle z bukietem serów

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..