Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy
Składniki
marchewka ugotowana 20 dag
mąka pszenna 30 dag
budyń śmietankowy 1 łyżka
jajka 2 szt
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
maślanka 1 szklanka
soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
skórka z pomarańczy 1,5-2 łyżeczki
jabłka 2-3 szt
olej do smażenia
Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy
Przygotowanie
2/3 ugotowanej marchewki dokładnie zmiksować, resztę zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować, dodać maślankę, sól, proszek do pieczenia i sodę
Następnie wsypać mąkę, dodać startą marchew, skórkę pomarańczową i pure marchewkowe, wymieszać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Wsypać do ciasta, oprószyć budyniem, delikatnie wymieszać.
Na rozgrzany olej nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy osączyć na papierowym ręczniku.