Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

  • on 8 kwietnia 2021

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Składniki

marchewka ugotowana 20 dag

mąka pszenna 30 dag

budyń śmietankowy 1 łyżka

jajka 2 szt

cukier 2 łyżki

cukier waniliowy 1 łyżeczka

maślanka 1 szklanka

soda oczyszczona 0,5 łyżeczki

proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

sól 0,5 łyżeczki

skórka z pomarańczy 1,5-2 łyżeczki

jabłka 2-3 szt

olej do smażenia

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Przygotowanie

2/3 ugotowanej marchewki dokładnie zmiksować, resztę zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować, dodać maślankę, sól, proszek do pieczenia i sodę
Następnie wsypać mąkę, dodać startą marchew, skórkę pomarańczową i pure marchewkowe, wymieszać.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Wsypać do ciasta, oprószyć budyniem, delikatnie wymieszać.

Na rozgrzany olej nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Usmażone racuchy osączyć na papierowym ręczniku.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..