Marynowane jajka

  • on 8 kwietnia 2021

Marynowane jajka

Składniki

12 jajek

1 czerwona cebula pokrojona w krążki

1 szklanka wody

3/4 szklanki octu

3/4 szklanki cukru

10 ząbków czosnku

kawałek świeżej, czerwonej papryki

po 1 łyżeczce: soli, gorczycy i czarnego pieprzu

2 liście laurowe

kilka kulek ziela

Marynowane jajka

Przygotowanie

Jajka włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Doprowadzić do zagotowania. Zestawić z ognia i pozostawić w garnku z gorącą wodą 12 minut.
Pilnować czasu- bo to bardzo ważne.
Wyjąć jajka z wody ale nie zalewać zimną wodą tylko zostawić by ostygły.
Obrane jajka włożyć do dużego słoja razem z przyprawami i pokrojoną cebulą oraz papryką.
Zagotować wodę z octem i cukrem oraz solą.
Odstawić do ostygnięcia. Zalać jajka. Zamknąć słój i wynieść w chłodne miejsce na tydzień przed podaniem.
Po tym czasie, jajka nabiorą smaku marynaty.
Można je jeść z majonezem, sosami lub pokroić w plastry i ułożyć na kanapkach.
Wybornie smakują w sałatkach.

Polecane przepisy: Marynowane jajka:

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..