Marynowane pieczarki

  • on 8 kwietnia 2021

Marynowane pieczarki

Składniki

1 kg drobnych pieczarek

1 łyżeczka soli

woda do gotowania

3 marchewki

1 cebula

10 liści laurowych

10 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka białej gorczycy

Zalewa:

600 ml wody

250 ml octu 10%

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

Marynowane pieczarki

Przygotowanie

Oczyszczone i umyte pieczarki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, tak aby pokryła pieczarki, solimy i gotujemy ok. 5 minut od momentu zagotowania.
Marchewki i cebulę obieramy, marchew kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
Składniki zalewy zagotowujemy.
Odsączone pieczarki razem z pokrojoną cebulą, marchewką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą umieszczamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 25 minut.
Przechowujemy w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..