Maślane bułeczki z migdałową kruszonką

  • on 8 kwietnia 2021

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką

Składniki

600 g mąki pszennej typ 500

20 g świeżych drożdży

40 g cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego

50 g masła

ok.270 ml mleka 3,2 %

1 szczypta soli

1 jajko

Kruszonka :

50 g miękkiego masła

50 g mąki

50 g cukru

3 łyżki płatków migdałowych

Do posmarowania :

1 jajko

1 łyżka wody

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką

Przygotowanie

W jednym rondelku wymieszać drożdże z cukrem i odrobiną mleka.
W drugim rondelku podgrzać mleko, roztopić masło a po chwili dodać cukier i jajko i wymieszać.
Do miski przesiać mąkę, wlać zawartość rondelka z masłem i mlekiem i wyłożyć podrośnięty zaczyn drożdżowy.
Wyrobić gładkie ciasto, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić ale chwilkę i podzielić ciasto na kawałki ( u mnie 12 sztuk ).

Formować bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Bułeczki zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki wyrosną szybko zagnieść kruszonkę, bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 – 20 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone bułeczki wystudzić ale raczej do wystudzenia nie wytrwają.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..