Mrówkowiec

  • on 8 kwietnia 2021

Mrówkowiec

Składniki

* 250 g margaryny * 6 jajek * 3/4 szklanki suchego maku * 2 szklanki mąki * 1.5 szklanki cukru

* 3 łyżeczki proszku do pieczenia * Olejek migdałowy * 2 kieliszki nalewki – ja użyłam pigwówki ale może też być spirytus * Du

Mrówkowiec

Przygotowanie

Margaryna i jajka powinny być wyjęte wcześniej z lodówki , celem ogrzania .
Margarynę utrzeć z cukrem . Następnie dodajemy kolejno po 1 jajku i cały czas miksujemy .Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i małymi partiami dodajemy do margaryny . Dodajemy również nalewkę lub spirytus i pół olejku migdałowego . Dokładnie miksujemy . Na koniec dodajemy suchy mak .Mieszamy do połączenia składników.
Tortownicę smarujemy margaryną i oprószamy mąką lub bułką tartą. Dobrze zmiksowaną masę przekładamy do tortownicy . Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni

Temperaturę zmniejszam po około 45 minutach do 160 stopni , aby doszło w środku a na wierzchu nie spaliło się .
Przed wyjęciem należy sprawdzić jakość ciasta w środku patyczkiem drewnianym do szaszłyków.
Po wyjęciu posypuję cukrem pudrem.
Polecam z kawą , herbatą ale również przepyszne jest z mlekiem .

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..