Mus jabłkowy najprostszy

  • on 8 kwietnia 2021

Mus jabłkowy najprostszy

Składniki

jabłka, najlepiej kwaśne i łatwo rozpadające się – antonówki, renety

opcjonalnie cukier do smaku

opcjonalnie sól do smaku

opcjonalnie ulubione przyprawy – cynamon, goździki, gałak muszkatołowa, kardamon

woda

sok z cytryny, ewentualnie kwasek cytrynowy do skropienia ciemniejących jabłek

Mus jabłkowy najprostszy

Przygotowanie

Jabłka należy umyć i obrać ze skórki. Obierki warto zostawić, wkrótce zamieszczę pomysł na ich wykorzystanie. Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki.

Rozdrobnione jabłka umieścić w dużym garnku, można je skropić cytryną, żeby nie sciemniały (antonówki i szare renety nie ciemnieją, z innymi odmianami jabłek bywa różnie). Dodać trochę wody (na 4 kg obranych już jabłek używam 1 szklankę wody), zagotować i podgrzewac na małym ogniu, aż cząstki owoców się rozpadną.

Ja do takiego najprostszego musu zazwyczaj nie dodaję cukru. Dzięki temu uzyskuję produkt uniwersalny, łatwy do zastosowania na słodko, na słono i na ostro, a także podczas diety. Jeśli jednak lubisz słodki mus jabłkowy i od razu taki chcesz zrobić – dodaj cukru tyle, aby uzyskać ulubiony smak. Warto słodycz “podrasować” również niewielkim dodatkiem soli.

Można pozostawić mus jabłkowy w takiej nie do końca gładkiej formie, ale można go również zmiksować – zależnie od preferencji.

Ewentualnie można również takie prażone jabłka przyprawić ulubionymi dodatkami aromatycznymi – cynamonem, kardamonem, goździkami czy gałką muszkatołową – wszystko zależy od upodobań smakowych i przeznaczenia musu. Ja wolę nie przyprawiać go przed pasteryzacją w słoikach, bo wtedy uzyskuję bardzo uniwersalny mus.

Gotowy mus jabłkowy umieścić w słoikach i zapasteryzować.

Polecane przepisy: zageszczanie musu jablkowego

Polecane przepisy: czym zagęścić mus jabłkowy do szarlotki

Polecane przepisy: produkcja musu jabłkowego

Polecane przepisy: mus jabłkowy dla najmłodszych thermomix

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..