Muszle nadziewane warzywami

  • on 8 kwietnia 2021

Muszle nadziewane warzywami

Składniki

makaron muszle 20 szt

papryka 1 szt

cebula 1 szt

cukinia 1 mała

pieczarki 4-5 szt

marchew 2 szt

fasolka szparagowa garść

oregano, tymianek

olej

sol, pieprz, papryka ostra

sos: pomidory 2 szt

przecier pomidorowy

cebula

czosnek

olej

sól, pieprz

żółty ser

Muszle nadziewane warzywami

Przygotowanie

1. makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimna wodą,
2. na oleju podduszamy posiekaną cebulę, dodajemy startą na tarce marchew, jak zmięknie dodajemy pozostałe warzywa, dusimy na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody, dodajemy oregano i tymianek, doprawiamy solą i papryką, farsz musi być dość ostry,
3. na oleju poddusić cebulę i czosnek, dodać obrane ze skórki pomidory, dusić na małym ogniu, warzywa zblendować, dodać przecier pomidorowy, doprawić sola i pieprzem,
4. muszle nadziewać zimnym farszem, do naczynia żaroodpornego wlać sos, ułożyć muszle (powinny być zanurzone w sosie), posypać tartym serem, zapiekać 20 min w temperaturze 180 st,
smacznego

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..