Muszle nadziewane warzywami
Składniki
makaron muszle 20 szt
papryka 1 szt
cebula 1 szt
cukinia 1 mała
pieczarki 4-5 szt
marchew 2 szt
fasolka szparagowa garść
oregano, tymianek
olej
sol, pieprz, papryka ostra
sos: pomidory 2 szt
przecier pomidorowy
cebula
czosnek
olej
sól, pieprz
żółty ser
Muszle nadziewane warzywami
Przygotowanie
1. makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimna wodą,
2. na oleju podduszamy posiekaną cebulę, dodajemy startą na tarce marchew, jak zmięknie dodajemy pozostałe warzywa, dusimy na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody, dodajemy oregano i tymianek, doprawiamy solą i papryką, farsz musi być dość ostry,
3. na oleju poddusić cebulę i czosnek, dodać obrane ze skórki pomidory, dusić na małym ogniu, warzywa zblendować, dodać przecier pomidorowy, doprawić sola i pieprzem,
4. muszle nadziewać zimnym farszem, do naczynia żaroodpornego wlać sos, ułożyć muszle (powinny być zanurzone w sosie), posypać tartym serem, zapiekać 20 min w temperaturze 180 st,
smacznego