Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem truskawkowym

  • on 8 kwietnia 2021

Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem truskawkowym

Składniki

NALEŚNIKI:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka kefiru

1 szklanka mleka

2 jajka

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki cukru pudru

1 szczypta soli

FARSZ:

250 g półtłustego sera białego

2 łyżki jogurtu greckiego

1 żółtko

2 łyżki cukru pudru

ziarenka wanilii

MUS:

400 g truskawek

miód (opcjonalnie)

Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem truskawkowym

Przygotowanie

FARSZ: Ser biały rozgniatamy w miseczce i dodajemy do niego jogurt grecki, żółtko, cukier puder oraz ziarenka wanilii i wszystko dokładnie mieszamy. Powstały farsz wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków, a w tym czasie zaczynamy smażenie naleśników.
* Do posłodzenia twarożku możemy użyć także miodu, ksylitolu lub ulubionego syropu.

NALEŚNIKI: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy kefir, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia oraz napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło “popracować”. Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia).

MUS: Truskawki miksujemy na jednolitą i gładką masę, a powstały mus dosładzamy według uznania. W zależności od sezonu, możemy użyć świeżych lub mrożonych truskawek.

Gotowe naleśniki wypełniamy twarożkiem, a następnie zawijamy lub składamy w trójkąty.

Ziarenka wanilii możemy zstąpić także cynamonem, a do farszu dodać rodzynki.
Życzę smacznego! 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..